2014. november 10., hétfő

Hívatlanul: Hálózat a Tanszabadságért




Hálózat a Tanszabadságért: Oktatás- és társadalomrombolási stratégia  a 2015. évi költségvetés tervezetében


HAT
A Hálózat a Tanszabadságért a 2015. évi költségvetés tervezetének nevelést-oktatást érintő tételeiről
A Hálózat a Tanszabadságért civil együttműködés 2011. novemberében a köznevelési törvény tervezete elleni szakmai tiltakozás miatt jött létre. A HAT már akkor jelezte, hogy a magyar nevelés-oktatás ügye rossz irányú fordulatot vett, s ennek a gyerekek, a szülők a pedagógusok, az egész társadalom fogja a kárát látni. Szomorúan tapasztaljuk, hogy az akkor megfogalmazott kritikánk érdemi része valósággá vált. Ennél is szomorúbb, hogy a 2015. évi költségvetéssel egy rejtett, már a közeli jövőben is drámai következményekkel járó oktatásfejlesztési stratégia bontakozik ki.
A Hálózat a Tanszabadságért szakmailag indokolatlannak, a magyar társadalom jövőjére nézve veszélyesnek tartja a 2015. évi költségvetésben a nevelés-oktatás ügyét érintő tételeket.
A költségvetés támogatási – és egyben elvonási – elemei azt iskolarendszer egyébként is meglévő szelektivitását erősítik, egy folyamatosan kasztosodó társadalom kialakulását eredményezik, a felsőoktatás merítési bázisát, egyben a társadalmi mobilitást szűkítik, a tehetségek iskolarendszerben való kibontakozását gátolják, a szakképzés színvonalát csökkentik, egy idejét múlt világ iskolaszerkezetét állítják vissza, növelik a társadalmi csoportok közötti szakadékot, összességében a felnövekvő generációk életesélyeit, boldogulási esélyeit rontják, ezzel már a közeli jövőben is a magyar társadalom fejlődését akadályozzák. A tervezett támogatási – és elvonási – rendszer nincs összhangban a nemzetközi oktatásfejlesztési tendenciákkal, az Európai Unió 2020-as fejlesztési programjával, és különösen éles a kontraszt az Eu erre az időszakra vonatkozó oktatásfejlesztési programjával.
A Hálózat a Tanszabadságért az elmúlt három évben a nevelésügyi progressziót képviselte. Ezt jobbára a kormány törekvéseire, intézkedéseire reagálva, kritikai észrevételek megfogalmazásával, többnyire tudományosan argumentált formában tettük. Hiába. Szakmai észrevételeink visszhang nélkül maradtak, azokra semmilyen választ nem kaptunk. Az elmúlt években nem kívántunk pártpolitikai, napi aktuális politikai kérdésekhez hozzá szólni, kizárólag szakmapolitikai kérdésekben szólaltunk meg. Az Országgyűlésnek most beterjesztett költségvetés tervezete ismét megszólalásra kényszerít. A dokumentum a magyar köz-, felső-, szak- és felnőttoktatás, azaz a teljes magyar oktatásügy minden területére vonatkozóan olyan stratégiai változásokat foglal magában, ami mellett a HAT nem mehet el szó nélkül. A 2015. évi költségvetés tervezetében szereplő tételek nem állítják meg az oktatási rendszer szétzilálódását, szakmai színvonalának esését, hanem felgyorsítják azt. Jelen felkiáltásunkkal a döntéshozók figyelmet kívánjuk felhívni: ez a költségvetés, ezekkel a tételekkel végveszélybe sodorja az egyébként is nehéz helyzetben lévő magyar oktatási rendszert, a nevelés ügyét, a magyar társadalom jövőjét.
Budapest, 2014. november 4.
Hálózat a Tanszabadságért

http://hivatlanul.com/halozat-tanszabadsagert-oktatas-es-tarsadalomrombolasi-strategia-2015-evi-koltsegvetes-tervezeteben/ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.